Altunizade Mahallesi, Okul Sokak, Altunizade Sites, A Blok, Kat:4, Daire: 19 34662 Üsküdar/İstanbul

Hakkımızda

2018 yılında İstanbul’un dezavantajlı mahallelerinde derin yoksulluk koşullarında yaşayan kadınlar ve çocuklara yönelik hak temelli çalışmalar yürüten gönüllüler tarafından kurulmuştur. Açık Alan Derneği’nin temel amacı, derin yoksulluk yaşayan grupların temel insan haklarına erişimini sağlamak, sosyal dışlanmayı önlemek ve dayanışma yoluyla bu bireyleri güçlendirmektir.

Tarihçe

2016 yılında İstanbul Şişli ilçesinde kurulan Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi’ne uzanmaktadır. Çocuk hakları alanında çalışan gönüllüler, üniversiteler ve sivil toplum iş birliği ile Çimenev bünyesinde atölyeler düzenlenmiştir. Merkez, 2020 Kasım ayı itibarı ile Açık Alan Derneği ve Şişli Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Şişli Belediyesi bünyesinde İnönü Mahalle Evi olarak faaliyetlerine devam etmektedir. 2020 başında oluşturdukları okuma gruplarıyla derin yoksulluk üzerine yapılan çalışmaları incelemekte olan AAD gönüllüleri, Türkiye’de yoksulluk konusunda yapılmış olan çalışmaların ve kaynak aktarımlarının en eski ve en yaygın Vakıf/Dernek çalışmalarından biri olmasına rağmen bu alanda kökleşmiş önyargıların olduğunu, faaliyetlerin sadece hayırseverlik temelli olarak görüldüğünü ve bu nedenle yoksulluğun hak temelli sivil toplumun tematik hak alanlarında çalışan birçok örgütünün YKY topluluklar ile çalışmasına rağmen bu konuyu ya kısıtlı bir şekilde ele aldığını ya da hiç gündemleştirmediğini gözlemlemişlerdir. Bu esnada başlayan COVID-19 pandemisinin yarattığı koşullara acil durum müdahalesinde bulunacak bir oluşum olarak Derin Yoksulluk Ağı dayanışmasını başlatmışlardır. Böylece AAD her iki alanı da kesen ve her iki alanda da yeni bir bakış açısını öneren bir konumda yer alarak faaliyetlerine başlamıştır. Oluşturduğu dayanışma modeli ile bir taraftan şeffaf ve dayanışmacı köprüler kurarak derin yoksullaşmaya hızlı ve yaratıcı bir yanıt verirken, bir yandan da yoksulluğa karşı verilen mücadeleye hak temelli ve kesişimselliği gözeten bir bakış açısı kazandırma yolunda çalışmaya girişmiş, özgün yöntemlerin ve kavram setlerinin tanıtımına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaya başlamıştır.

Vizyonumuz

Yoksulluğun neden olduğu insan hakları ihlallerinin ve sosyal dışlanmanın olmadığı bir dünya yaratmak.

Misyonumuz

Derin yoksulluk yaşayan kişilerin temel haklarına erişimine katkı sağlamak

Hak temelli politikaların benimsenmesini teşvik etmek

Yoksulluğa ve yoksulluk yaşayan kişilere karşı önyargıları ortadan kaldırmak